Naujienos - Blog | Spaustuve.lt - KNYGOS MENAS
 

Užduokite klausimą

 

Naujienos / Blog

1202.2024

KNYGOS MENAS

Paskelbtas Kultūros ministerijos rengiamas Knygos meno konkursas. Jame bus vertinamos Lietuvos leidyklų 2023 metais išleistos knygos. Premijomis ir diplomais paskatinami knygas apipavidalinantys dailininkai (dizaineriai), iliustruotojai, maketuotojai, taip pat leidėjai ir spaustuvininkai. Šiemet konkurse dalyvauja 123 leidiniai. Norime pasidžiaugti, jog net keturios knygos yra spausdintos S. Jokužio leidykloje-spaustuvėje.

Leidiniai, išleisti per vienerius kalendorinius metus, vertinami dviem etapais. Ekspertus į Knygos meno konkursą deleguoja Lietuvos dailininkų sąjunga, Vilniaus dailės akademija, Vilniaus knygrišių gildija, taip pat Lietuvos dizaino, Lietuvos spaustuvininkų bei Lietuvos leidėjų asociacijos. Sudaromos dvi komisijos dvejų metų kadencijai. Atsižvelgiant į šių ekspertų darbą ir antrosios komisijos įvertinimą, bus skiriami Kultūros ministerijos premijos ir diplomai, Vilniaus dailės akademijos ir Lietuvos dailininkų sąjungos apdovanojimai.


Konkurso rezultatai bus paskelbti iki Vilniaus knygų mugės, o laureatai – knygas apipavidalinę dailininkai (dizaineriai), leidėjai ir spaustuvininkai – apdovanojami vasario 25 d. Vilniaus knygų mugėje.

Jūros druska ant lūpų (Gintaras Grajauskas, Mindaugas Lukošaitis)


Knyga Jūros druska
Autorius: Gintaras Grajauskas
Dailininkas: Mindaugas Lukošaitis
Dizaineris: Gytis Skudžinskas
Leidėjas: Mažosios Lietuvos istorijos muziejus

Knygos formatas: 205 x 250 mm
Puslapių skaičius: 72
Įrišimas: kietas
Tiražas: 700 vnt.

Istorinių komiksų žanras Lietuvoje per pastaruosius metus išpopuliarėjo, kaip būdas jaunajai kartai papasakoti apie reikšmingus įvykius. Mažosios Lietuvos istorijos muziejus neatsilieka nuo šiuolaikinių tendencijų ir džiaugiasi galėdamas visuomenei pristatyti poeto, dramaturgo, prozininko Gintaro Grajausko ir dailininko Mindaugo Lukošaičio sukurtą pasakojimą apie 1923 m. sausio mėnesio Klaipėdos šturmą, kaip knygoje rašoma, Klaipėdos atvadavimą.


Istorija prasideda Kauno gatvėje, kurioje jaunuolis skautas Kleopas Justys ieško pono Polovinsko buto, mat nori prisijungti prie sukilimo. Kai atranda, išgirsta: „Polovinsko nebėra. Dingo.“ Šiame atsakyme galima įžvelgti subtilų Grajausko pajuokavimą, mat pats Polovinskas liudija apie savo išnykimą, bet tuoj pat paaiškina, kad dabar jo pavardė kita – Budrys. Švelnaus humoro skaitytojas atras ir daugiau.

Virgilijaus Norvaišos meno kolecija (Leidykla „Amalkera“)


Knyga Meno kolekcija
Iniciatorius: Virgilijus Norvaiša
Sudarytoja Jolanta: Lebednykienė
Projekto vadovas: Evaldas Ivoškus
Dizaineris: Evaldas Ivanauskas
Leidėjas: UAB „Amalkera“

Knygos formatas: 270 x 300 mm
Puslapių skaičius: 360
Įrišimas: kietas
Tiražas: 101 vnt.

Knygoje pristatyti kolekcijos dailininkų Prano Gailiaus, Lino Katino, Heinzo Hermanno Jurczeko, Romualdo Petrausko ir Arvydo Každailio kūriniai, publikuojami Jolantos Marcišauskytės-Jurašienės, Kristinos Liepinaitės (Civinskienės), prof. dr. Ramintos Jurėnaitės, prof. dr. Ramutės Rachlevičiūtės, akad. Antano Andrijausko tekstai apie kolekciją ir dailininkus, pokalbiai su kolekcijos savininku Virgilijumi Norvaiša ir meno galerijos „e.k.art“ vadovu Edmondu Kelmicku.

Susitikimai Geležinio Vilko mieste. Nedingęs Vilnius – savas ir svetimas. (Zita Tallat-Kelpšaitė)


Geležinio vilko mieste
Autoriai: Zita Tallat-Kelpšaitė ir dirbtinis intelektas (kompiuterinė programa)
Dailininkė: Irma Leščinskaitė
Leidėjas: UAB Jūrų informacijos centras

Knygos formatas: 148 x 210 mm
Puslapių: skaičius 226
Įrišimas: minkštas
Tiražas: 400 vnt.

Knyga unikali tuo, jog knygos autorė iliustracijoms perteikti pasitelkė ne tik dailininkės Irmos Leščinskaitės piešinius, bet ir dirbtinio intelekto kompiuterinę programą.

Naktį prie Gedimino kalno susitinka du rašytojai: nedingusio Vilniaus viziją puoselėjantis knygos „Nedingęs Vilnius“ autorius ir piligrimo būseną sau priskyręs išeivijos rašytojas, atvykęs į savo knygos „Vilnius. Savas ir svetimas“, gimusios „remiantis pagrindiniais kelioninio pasakojimo sakramentais: praradimu, išpažintimi, sugrįžimu ir atradimu“, pristatymą. Nakties kelionė, kurioje realybė susipina su istoriniais prisiminimais, fantazija ir fantasmagorija, abu rašytojus vedžioja per epochas, kur atgyja žinomos Lietuvos istorinės asmenybės ir įdomiausių knygų apie Vilnių personažai bei jų autoriai. Tą Vilniaus gimtadienio naktį visi turi galimybę išreikšti savo mintis.

Tera. Teresės Ramanauskaitės-Bukauskienės eilėraščiai (Teresė Ramanauskaitė-Bukauskienė)


Teresės - Ramanauskaitės-Bukauskienės eilėraščiai
Autorius: Teresė Ramanauskaitė – Bukauskienė
Dizainerė: Justina Gražytė
Leidėjas: Justina Gražytė

Knygos formatas: 120 x 210 m.
Puslapių skaičius: 160
Įrišimas: minkštas
Tiražas: 100 vnt

Eilėraščiai atrinkti iš Vytauto Bukausko 2005 m. sudarytos ir išleistos eilėraščių knygos „Rašiau sau…“ Net ir po daugelio metų spindičią Teresės širdį glostančiai ir autoritetingai įvertino poetas Aidas Marčėnas: „Yra poezija ir ne poezija. Čia poezija. Labai gili, subtili, nepritempta, tikra poezija. Žmogaus, turinčio giluminį poetinį talentą.“ “

Visą Knygos meno konkurso sąrašą galite rasti čia